Alex Nordén fick en rivstart på det nya jobbet på snabbväxande konstplattformen Artportable. Erfarenheter från sälj- och kommunikation kom väl till pass när han fick ta över kontakten med ett hundratal konstnärer.
– Det gick väldigt fort här.

Sök jobb på Artportable här

Alexander har jobbat inom sälj- och kommunikation i hela sitt yrkesliv. Erfarenheterna har lärt honom att skapa nära relationer och att kunna känna av kunden i varje samtal och möte.

– Är någon låg eller deprimerad lägger jag mig på samma tempo. Är någon är kvick blir jag och kvick. Jag är empatisk som person och har med mig det i jobbet.

Konstnärerna som Alex ansvarar för uppskattar också sin nya kontaktpersonen och intygar att han är väldigt snäll och har en trevlig energi. Inte minst att han också engagerar sig utanför jobbet.

En konstnär som fick sitt inlägg delat av Alex på hans privata Facebook säger ”Han är så gullig och snäll”.

– Det känns bra så klart, säger Alex.

I jobbet på Artportable har Alex daglig kontakt med ett stort antal konstnärer. Han förmedlar tjänster som gör att konstnärer kan nå ut genom bruset. Han koordinerar utställningar och artikelpubliceringar och fungerar på så sätt som en liten mediabyrå när konstnärer vill nå ut.

– Det finns behov av att nå ut. Konstnärerna vill ställa ut inte bara fysiskt utan också digitalt. Det är viktigt att ha en bra dialog och bli en vän. Jag har varit säljare och jobbat med kommunikation i hela mitt arbetsliv. Det har ofta varit i ledarroller där jag varit teamleader eller coach. Jag har fått lära mig att alla människor är olika – att behärska en typ av anpassning är också en form av försäljning.

Konstbranschen är helt ny för Alex, som dock sedan tidigare är en estet och uppskattar vackra ting.

– Nu när jag börjat jobba på Artportable har jag fått nya perspektiv på konst. När jag tittar på alla våra anslutna konstnärer upptäcker jag att det finns så många perspektiv. Jag arbetar med duktiga konstnärer och kan följa vad de åstadkommer. Jag pratar med intressanta människor och kan ha djupa dialoger på ett sätt jag inte upplevt tidigare i jobbet; Det är alltifrån känsloperspektiv till fenomen som hänt i deras liv – saker som påverkat dem som personer.

 

 

Alex hyllar också kollegorna på kontoret på Södermalm.

– Det är ett väldigt behagligt gäng och ett fint kontor på gatuplan där vi också ställer ut konst. Det är viktigt att vi är ett gäng som kan coacha varandra och ha en skön relation. Jag känner mig uppskattad och respekterad. Det är också viktigt att kunna vara en drivande motor. Jag gör mitt jobb med mycket energi.

– Pengar är också en drivkraft, men det behöver inte alltid vara allt. För mig blir det roligt om det syns i lönekuvertet att jag gör ett bra jobb. Utöver det är belöningar alltifrån ledarskap till utveckling. 

Sök jobb på Artportable här

För andra som vill jobba på Arportable trycker Alex på förmågan att vara anpassningsbar till målgruppen.

– Den som jobbat med sälj tidigare bör tänka på att skapa sig ett djupare sammanhang. Diskussionerna kan bli längre och djupare. Det är bra att ha ett intresse av konst. Jag tycker att konst är häftigt och är beredd att kunna jobba hårt både för mig själv och för konstnärerna. Med hårt jobb kommer också andra trevligare ting.