fbpx

Portfolioguide

Hej!
Välkommen till Artportable!

Vi ser fram emot att hjälpa dig på din konstnärliga resa. I denna guide vill vi ge dig tips för hur du kan presentera ditt konstnärsskap på allra bästa sätt, och nå fram till just din publik.

Att fotografera dina konstverk

Det första vi behöver är bilder på dina konstverk. Det är viktigt att lägga ner lite extra tid och tanke på detta steg så att det blir riktigt bra. Bilderna på dina konstverk har stor betydelse för hur hur dina portfoliobesökare upplever hela ditt konstnärsskap. Här är några viktiga tips på hur man får till bra bilder!

Ljus
Det är viktigt att fotade bra ljus, allra helst dagsljus. Har du möjlighet att ta med din tavla utomhus eller till ett ljust rum hjälper det mycket!

Vinklar
Fota ditt konstverk rakt framifrån så det ser rakt och proportionerligt ut. Om du upplever ljusreflektioner på yta, prova att flytta konstverket till en annan vägg. Skapar du skulpturer eller annan tredimensionell konst, skicka gärna med flera bilder på samma verk ur olika vinklar. En närbild kan också vara bra så vi ser materialet bättre.

Klarhet & Storlek
Suddiga bilder är aldrig kul, och särskilt inte när det gäller din fina konst. Se till att hålla kameran stilla och fokusera på motivet. Ta hellre för många bilder än för få, du kan rensa senare. Bilderna ska vara så bra kvalitet, så många pixlar, som möjligt.

Få med hela konstverket
Tänk på att inte råka kapa några hörn på konstverket, hela ska vara med på bilden så vi ser konstverket i sin helhet. Det är också viktigt att konstverket inte skyms av andra objekt. Flytta konstverket till en ren plats eller städa upp runtomkring. Vaser, sladdar eller gardiner ska inte skymma konstverket, det stör ögat.

Nedan ser du exempel på två bilder av samma konstverk. Den ena följer våra tips och den andra inte…

 

Att skriva din portfoliotext

Detta steg är chansen för besökarna att få veta mer om dig. Följ frågeformuläret och skriv in dina texter precis som du vill att de ska presenteras. Ett CV eller utställningstext är bra material för dig själv att använda då du skriver denna text, men det är viktigt att du skriver ihop en ny text som passar detta ändamål. Försök att hålla dig strukturerad, och lista gärna eventuella utbildningar/utställningar i tidsordning. I ”Om Mig”-texten får du fritt berätta om dig själv och ditt konstnärsskap. Om du vill vara personlig eller saklig, kortfattad eller ingående är helt upp till dig. Här vill vi höra din röst! Låt gärna en bekant läsa igenom texten innan du skickar in den så att du inte gjort några stavfel eller missat något.

Lycka till med att skapa materialet till din portfolio!

Vi ser fram emot att se till att du syns med din konst!