Logo Artportable

Pastellmålning – med anor från 1500-talets Italien

Pastell är ett torrt konstnärsmedium, som kommer både i form av hårda, oljiga kritor och mjuka varianter som appliceras med svampar, pinnar och dylika verktyg. Pastellfärgerna i sig består av färgpigment i pulverform, blandat med ett bindemedel med låg mättnad. Det finns många tekniker en konstnär kan använda sig av. En pastellmålning kan därför upplevas vara ritad, såväl som målad – beroende på vilken teknik konstnären använt.

Pastellmålningen kommer ursprungligen från 1500-talets norra Italien, men det var först under 1700-talet som mediet slog igenom. Främst användes det till porträttmålning. Några av de mest kända verken i pastell har målats av stora konstnärsnamn som Degas och Renoir.

Förgyll ditt hem med pastelltavlor

För dig som fastnat för pastellmålningarnas unika charm, finns det mycket att välja på. Med så många olika stilar kan en pastelltavla vara lika vacker i ett modernt inrett hem, som i ett klassiskt. Kanske fastnar du för de vackra, klassiska landskapen eller ett häftigt porträtt i pastell? 

 

Oavsett vad du väljer så ska du alltid komma ihåg en sak; en pastellmålning behöver skyddas. Eftersom pigmentet ligger på underlagets yta, riskerar det att suddas ut eller damma. Därför rekommenderar vi alltid att du skyddar din pastelltavla med en glasskiva eller ett fixativ, exempelvis i sprayform, som fixerar färgpigmenten.