För Maria Götell har måleriet länge varit en viktig del av livet. Vid sidan av sitt vardagsjobb och de två år hon gick på konstskola har hon utvecklat sitt eget uttryck – en fin blandning mellan symbolik och färggladhet. ”Färger är som toner i musik, vissa klingar bra tillsammans, andra gör det inte” säger hon. För Maria Götell slutar måleriet aldrig vara ett nöje.

 

Vad har du för bakgrund? Var kommer du ifrån och hur kom konst in i ditt liv?

– Jag är uppvuxen i Örebro, men bor i Stockholm sedan nästan 20 år. I dåvarande folkskolan hade jag högsta betyg i teckning. Bibliotekets bilderböcker var en tidig inspirationskälla, ofta i kombination med beskrivningar eller berättelser. Färger gjorde mig glad. Jag älskar fortfarande bilderböcker.

 

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv om inspirerat dig?

– Tidiga minnen är också besök i kyrkor och katedraler när familjen åkte på semester. Kyrkor innehåller så ofta en smältdegel av berättelser i fönster, väggar, tak.  I tempera, olja, glaskonst, guld- och silverkonst, skulpturer – allt av dåtidens främsta konstnärer. Senare har jag inspirerats av de stora målarna som Chagall, Matisse, Sigrid Hjertén, Gabriella Munter, Hilma af Klint bland andra. På senare år har även Youtube, världens bästa uppslagsbok, haft påverkan på mitt skapande. Där finns fina konstvisningar och konstprogram om skickliga målare och konstnärer som på sin tid också uppfattade tidsandan. Futurism, kubism, abstrakt konst osv. Mycket intressant!

 

 

Hur har du hittat de tekniker du använder dig av och vad känner du dig mest bekväm med?

– Jag målar i olja, ett långsamt medium. Det passar mig väl. Jag gillar koncentration och att vara i min egen värld en stund.  Jag kan ändra, låta bilden växa, förändra färgackordet eller delar av motiven mina skisser till trots. Det svåra kan ibland vara att bestämma när jag är färdig.

 

Dina verk är ofta färgglada och rika på utstickande färger. Hur ser din relation till färg ut, skulle du säga att färgen har en central plats i ditt måleri?

– Starka färger brukar göra människor glada, precis som en bukett blommor med olika kulörer gör människor glada. Så visst är färgackorden en del av mitt kännemärke. Jag gillar colorister!

 

Hur går skapandeprocessen till? Var kommer inspirationen oftast ifrån och hur går processen från idéer till målningar oftast till?

– Ofta börjar skapandeprocessen med att bestämma mig. Inspirationen har kanske  funnits i en tanke eller idé tidigare som jag vill sätta färg på. Ofta handlar det om att öva nästan dagligen, tvätta penslar, måla en stund, betrakta kompositionen, se hur bilden växer fram. Ibland har jag en skiss som förlaga, ibland ett fotografi, ibland bara blir en komposition till. Just nu är jag inne i en period där jag vill leka med former och figurer. Känns friare och rätt roligt faktiskt.

 

 

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Jag har inget direkt budskap med mina målningar utan de handlar snarare om hur jag uppfattar samtidens frågor. Jag har ofta något djur, någon människa eller blomster som grundmotiv. Jag har ännu inte målat några självporträtt. De brukar vara en bra träning. Jag har provat olika storlekar på dukar. Ska nu standardisera en storlek som känns rätt. 80×90 cm gillar jag även om det kommer att produceras mindre storlekar också.

 

Vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Närmast är utställningen på Artportables showroom. När jag målat ihop ett fler antal målningar till ska jag skicka runt till gallerister och utställare!

 

Du kan se Maria Götells konst ställas ut i Artportables showroom på Åsögatan 176 under slutet av juli.