En stor dos tålamod och att ha en känsla för färg och detaljer  – det är egenskaperna som krävs för att kunna måla realistiskt. Och de egenskaperna besitter den norska konstnären Jeanette Hennum.

Sedan 10 år tillbaka är Jeanette Hennum bosatt i Sverige, i Östansjö. Det är ett litet idylliskt samhälle ett par mil från Örebro, där hon har en egen ateljé i sitt hus och lever ett ganska stillsamt liv med sin man. Hon tycker om att börja dagen med ett lång promenad ute i skogen.

– Varje morgon går jag ut med hunden i skogen i minst en timme. Där samlar jag kraft, energi och tänker på nya motiv. Jag tänker på konst hela tiden. Just nu gör jag research när jag är ute och tar lite fotografier. Jag vill få in lite mer natur i mina tavlor, då det på senare år sakta smugit sig in mer djurmotiv, vilda som tama, i mina målningar, säger Jeanette.

Sedan barnsben har hon varit passionerad av att få skapa och visste tidigt att hon ville bli konstnär. Hon växte upp i den norska staden Kongsvinger och satt hellre inne och tecknade än att vara ute och leka när hon var barn. Behovet av att skapa och vara kreativ växte sig allt starkare, så när det vara dags att välja linje i högstadiet så var valet inte svårt, och hon valde att gå en linje med inrikting på teckning, form och färg.

– Måleriet har kommit att betyda allt för mig, det är min identitet. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra något annat. Om jag inte skulle få måla så skulle jag bli djupt olycklig. Den här vägen har varit utstakad sen jag var liten. Sedan fungerar även målningen som en mindfulness då jag lider av ångest, när jag målar är jag som mest närvarande i nuet. Samtidigt är ångesten en drivkraft, jag tror att den gör mig till en skapande individ.

Efter gymnasiet fick hon ett stipendium och började på Vika maleskole, en målarskola i Oslo. Nerdrum-skolan hade hon ju hört om och beundrade djupt, så när en väninna en eftermiddag sade att det var en utställning med konstnären Odd Nerdrum och hans elever så var lyckad gjord.

– På utställningen fick jag syn på konstnären Natalia Hollands målning ”Bruden” och blev helt hänförd. Nervöst ringde jag upp henne och frågade om jag fick gå i lära och hon sade åt mig att ta med mig några av mina arbeten, för att göra historien kort så sade hon ja. En helt ny värld öppnade upp sig för mig. Äntligen var jag på rätt väg. Det var hos henne som jag upptäckte min kärlek till stilleben då ett av mina första motiv var just ett stilleben. Jag fick också prova på självporträtt samt måla efter modell, men det var något som jag bara fastnade för angående stilleben och kanske var det när jag kollade i hennes konstböcker och fick upp ögonen för stillebensmästarna som William Kalf, Heda och Chardin för att nämna några. Jag fick en varm förkärlek för de holländska stillebensmästarna och efter uppehållet hos Natalia Holland började jag studera ingående den flamländska tekniken. Jag gjorde efterforskningar med att läsa böcker, självstudier samt efterforskning på internet. Sedan fick jag tips och goda råd av min läromästare. Den flamländska tekniken innebär sju lager. Det är en mycket tidskrävande teknik och de sju klassiska lagren är målat med stor omtanke. Primärt så är det mina stilleben som är målat i den flamländska tekniken. För mig är upplevelsen av gamla föremål ingivelsen till många av mina stilleben, den visuella stämningen, hur dåtid och nutid knyter människor till sitt ursprung, föremål som får oss att minnas vår förfäder med värme.

Se mer av Jeanettes målningar på hennes hemsida. 

Jeanette får ofta frågan om hur hon går tillväga och hon är inte sen med att förklara. Hon gör allt ifrån grunden. Spänner upp duken, preparerar duken två till tre gånger. Sedan får hon ofta frågan om hur lång tid det tar att blir färdig med en målning och det är lite svårt för henne att svara på, då hon jobbar med flera målningar samtidigt. Men om hon skulle gissa tar det tre-sex månader, beroende på teknik då den flamländsk tekniken tar lite längre tid. Vissa tavlor kan hon låta stå så länge som upp till ett år, så att hon sedan kan betrakta den med en helt ny syn. Hon vill att motiven ska bli så levande som möjligt, så att betraktaren känner att den nästan kan plocka en vindruva ifrån duken. Hon vill skapa en 3D-effekt på en tvådimensionell yta helt enkelt.

– Det tar lång tid eftersom jag gör allt från grunden. Jag spänner upp duken själv och preparerar den. Den ska prepareras två gånger och torka. Sedan ska jag måla också och det tar tid. Sammanlagt målar jag sju lager och slutligen laserar jag målningen. Det är väldigt viktigt att det får torka ordentligt mellan lagren, annars kan det krackelera. Det tar flera månader att bli klar med en målning, vissa tavlor kan ta ett år. Jag vill att motivet ska bli så levande som möjligt, att själen och energin ska komma fram. Jag vill skapa en 3D-effekt på ett platt yta.

Se mer av Jeanettes konst på Facebook. 

Mer eller mindre dagligen spenderar hon tid i sin ateljé och ser det som hennes frizon; en plats där hon kan vara sig själv och bara vara i nuet. Hon arbetar ofta med flera tavlor samtidigt eftersom det krävs mycket tid och hårt arbete att skapa med den tekniken som hon använder sig av.

– Jag tänker att om man ska bli en bra målare måste man måla varje dag. Det tar ju lång tid att måla också med de flamländska mästarnas teknik. Tekniken är också mycket strikt, det finns inga rum för misstag. Så det gäller att vara mycket noggrann. Det är också bra att låta en tavla stå ett tag så att jag sedan kan se på den med en färsk syn. Det är alltid svårast att avsluta en tavla eftersom jag är lite av en perfektionist.

Precis som de gamla flamländska mästarna målar Jeanette mycket stilleben. Stilleben-måleri är ju inte det som har stått högst i hierakin i konsthistorien. Men Jeanette menar att det inte bara är avbildande av ett föremål, utan att det finns en mening bakom.

– Stilleben är något som jag alltid återkommer till. Det ger en känsla av nostalgi och det är det som jag vill att betraktaren ska känna. Och kanske tänka tillbaka på sina förfäder. Jag kan se ett föremål och känna att jag bara måste måla av det. Jag tycker om att sträva efter att få motivet att se så levande ut som möjligt, så att betraktaren känner att den nästan kan ta ut en silverkanna ur duken, eller plocka en vindruva från fatet. Jag är nog född i fel århundrade.

Hon målar inte bara Stilleben utan ägnar sitt måleri åt porträtt och målningar av djur också. När Jeanettes veterinär gjorde en beställning på en hästtavla för ett par år sedan insåg hon att hon kunde måla djur. Sedan dess började idén ta form om att ha en utställning med djur-tema.

– Jag brinner för djur och är en utpräglad djurmänniska. Det är så roligt att måla av dem och jag har en tanke om att ha en utställning med mina djurtavlor och skänka tio procent av intäkterna till någon djurrättsorganisation. Jag vill verkligen ägna mig mer åt djur-måleri och planerar att lägga fokus på det det närmaste året.

Jeanette finns på twitter också.

Sedan Jeanette var i 20-årsåldern har hon hållit kurser i måleri och haft lärlingar i sin ateljé. Hon planerar att hålla i en nybörjarkurs i måleri till våren och erbjuder även privatlektioner hemma.

– Jag brinner för att lära ut. Det gör mig även alert som konstnär. Ibland när jag står och målar kan det gå på automatik. När jag har elever måste jag reflektera över varför jag gör som jag gör. Jag lär bland annat ut komposition, färgcirkeln, hur man spänner upp dukar och materiallära. Det är fantastiskt roligt!

Är du intresserad av att lära dig måla hos Jeanette? Kontakta henne här