Det är enkelt att investera i några snygga tavlor och posters, men att hänga upp dem så det ser snyggt ur kan vara desto knepigare – det blir liksom inte som det såg ut i inredningstidningen. Men, lägger du bara lite tid och planerar upphängningen förvandlas snart väggen till ett vackert och stilrent galleri.

Först och främst behövs det såklart snygga motiv, och ett tips är att köpa fotokonst som passar färgerna och stämningen i rummet. Och även om det kan kännas lite småtråkigt så är det väl värt att lägga lite tid på tavelupphängningen. Ha vattenpass och måttstock till hand så du inte upptäcker i efterhand att ramarna hänger snett eller att avståndet mellan tavlorna är ojämnt. 

Här är 7 andra saker du kan tänka på för att få snyggast möjliga tavelvägg: 

Innan du börjar spika

För att minska risken att hänga upp tavlorna fel och få fula hål i väggen, bör du börja med att placera ut tavlorna på golvet. Det är ett enkelt sätt för att få rätt känsla för hur slutresultatet kommer se ut. Samtidigt kan du testa olika kompositioner så du känner dig säker innan du hänger upp på väggen.

Häng inte för högt

Ett vanligt misstag när man hänger upp tavlor är att de hamnar lite för högt upp på väggen. Det både ger ett oproportionerligt intryck, och tavlan syns sämre. Tavlans mitt ska ungefär vara i din ögonhöjd, i alla fall om det bara är en lodrät tavla på väggen.

Flera tavlor i rad

Om du tänker hänga flera tavlor på rad kan det vara bra att utgå från en gemensam mittlinje. Mittlinjen bör ligga ca 1,2-1,4 meter upp på väggen, det vill säga strax över mitten beroende på rummets takhöjd. Markera mittlinjen med smal markeringstejp så du vet vad du ska utgå ifrån, och ta hjälp av måttstocken för att se till att det är jämnt avstånd mellan tavlorna. Om det är tre tavlor i olika storlekar som ska hänga bredvid varandra blir det snyggast om den minsta tavlan hänger i mitten.

Hänga tavlorna under varandra

På smalare väggar, till exempel mellan två dörrar är det snyggt att hänga tavlor under varandra, och om du ska hänga två tavlor under varandra ska den största alltid hänga överst. 

Hänga tavlor i grupp

Här är det extra viktigt att du först placerar ut tavlorna på golvet. Se till att de yttre linjerna är räta, så kan du sedan placera ramar i olika storlekar innanför dem. Försök även att ha samma avstånd mellan alla tavlor, annars kan det ge ett lite rörigt intryck. 

Skapa jämn ytterkontur

Har du motiv i varierande storlek är det bra att gruppera dina tavlor och låta ytterkonturen bilda en kvadrat eller rektangel. Experimentera sen med små och stora motiv inom formen, men försök som sagt att hålla samma avstånd mellan tavlorna. Är det samma färg på dina ramar håller kompositionen ihop bättre, men det kan se snyggt ut med blandade ramar också! Prova dig fram och gör det som känns bäst. 

Variera med annat än ramar

Det är givetvis supersnyggt med endast tavlor och fotokonst, men för att liva upp kan det vara kul att spränga in lite andra saker, en klocka till exempel. 

Så vänta inte, dekorera den där tomma trista väggen idag, och ge hela ditt hem ett lyft.