En av de mest aktiva och kända vietnamesiska konstnärerna bor och verkar sedan tio år tillbaka i Sverige. Công Quốc Hà var med och återupplivade den vietnamesiska lackmålningen och gjorde den känd runt om i världen. Idag hittar konstnären inspiration från livet med sin familj på en herrgård utanför Linköping!

Under ett samtal med Công Quốc Hàs dotter Cong Nu Hoang Anh lär vi oss om ett lika produktivt som ödmjukt konstnärskap. Công Quốc Hà har haft ett hundratal utställningar runt om i världen – bland annat i USA, Hong Kong, Schweiz och Norge. Lika nyfiken som hennes pappa är på gamla bortglömda tekniker, lika nyfiken är han på intryck från Sverige.

Công Quốc Hà, född 1955, tog examen från Hanoi Industrial Fine Arts University – den första och länge enda konstskolan i Vietnam  och Sydostasien. Idag anses han vara en av de främsta vietnamesiska konstnärerna i sin generation.

Hoang Anh beskriver sin pappas stil som fri och enkel. Hans främsta teknik är lackmåleri. Han använder även andra tekniker som olja och grafik.

– I den traditionella lacktekniken används endast naturliga färger, mest de fyra färgerna svart, brunt, röd och äggskalsvit. Min far däremot gillar kalla färgtoner – vanligt förekommande är grönt, silver och guld. Han kombinerade tidigt traditionell teknik med japanlack för att få fram sina egna nyanser. I början blev han kritiserad för det, men det skiftade sedan till hyllningar. Precis som i traditionellt måleri använder Ha upphettat lack för att göra en skiss av bilden, varefter färgerna appliceras  en efter en i lager efter lager. Med sin skicklighet lägger han in äggskal, guld, silverblad och färger efter egen ordning. Färgen får torka, tvättas och slipas ned och han fortsätter måla ända tills han känner sig nöjd. Varje strykning kräver att föregående lager först torkat. Slutbearbetningen består av försiktig polering och tvättning av målningen vilket ger den skimmrande ytan.

– Arbetet tar lång tid och kräver enormt tålamod och skicklighet. Denna långa arbetsprocess är unik, respekteras och leder till magiska mästerverk.

Hoang Anh berättar att vietnamesiska lackmotiv tidigare ofta var mycket begränsade. De var kulturella och religiösa avbildningar av landskap och kvinnor. Công Quốc Hà däremot vågade uttrycka sina känslor, visa sina värderingar och sitt fria tänkande. Han introducerade sina moderna grafiska kunskaper till lackmåleriet.  Han var också med och var ansvarig för den första nakenutställningen i Vietnam 1992 , där han själv visade upp sina 20 målningar.

– Min fars konstverk ger uttryck av det stilfulla, diskreta men ändå djupgående och livliga. Jag skulle också säga att han uppskattas för sin fantastiska personlighet – hans konst går hand i hand med denna. Konsten präglas mycket av de familjeförhållanden som han växte upp med – i en välbärgad familj i Hanoi – huvudstaden med tusen år av kulturhistoria.

– Kvinnor i hans målningar uttrycker sig alltid med sin elegans och stil. Det finns inga tecken på sorg eller plåga i deras ansikten. Ao dai är en vietnamesisk folkdräkt och ett typiskt Công Quốc Hà-motiv. Med fantastiska färger glänser verken oftast i silver och guld för att få fram dräktens ytterst sofistikerade skönhet.

– Hans landskapsmålningar med de små, tysta, gamla gatorna och de mörkbruna tegeltaken får människor känna saknaden av det förflutna, något som redan borta, men även av något  som fortfarande finns men riskerar att försvinna. Men mest av allt älskar jag hans synvinkel ”from the sky” där husens form, tegeltak och människor målas med starka och drastiska horisontella och vertikala linjer. De berättar om en långvarig vitalitet i staden och en rik kultur.

Công Quốc Hàs konst är fortfarande mycket eftertraktad i Vietnam. Han är känd både som konstnär och för hans sociala personlighet. Han ses som en ansvarsfull person och har haft många offentliga uppdrag – något som kan vara utmanande här i Sverige där hans namn inte har samma innebörd i konstkretsar.

– Här är det långsammare och det inte enkelt att komma in i den svenska konstkulturen, särskild för en konstnär som inte är svensk, säger Anh. Men min far ägnar sitt liv åt att måla, inte åt att marknadsföra sig själv. Det ligger inte i hans intresse. Han engagerar sig inom konst och kommer att fortsätta jobba med sin fantastiska kreativitet. Som han brukar  säga ”Jag ser inte konsten  som en tävling. Jag gör mina målningar för mig själv. Jag är inte beroende av kapitalismen i omvärlden.”

Hoang Anh säger att de i familjen brukar få frågan om hur de känner sig i Sverige. Om de skulle vilja flytta tillbaka?

– Jag hade räknat med att det skulle vara lite sorgligt för min far att flytta hit från att ha varit så känd och med så mycket vänner i Hanoi. Men vi är som vi är. Vi gillar att se omvärlden och att utmanas. Vi försöker få det goda av alla världar. Sverige har blivit vårt andra hem. Då är det lika naturligt för oss att hämta inspiration av livet här och visa upp den för våra vänner i Vietnam och runt om världen genom konsten –  precis som vi visar er vår vietnamesiska skönhet. Jag beundrar honom verkligen – hur han hämtar nya inspirationer hela tiden. Jag är alltid förvånad av hans kreativt.

I september 2021 släpps en ny bok. Det är en bok som inte enbart handlar om Cong Quoc Has måleri utan även är mycket personlig. Boken visar upp det nya perspektiv han fått här i Sverige och hur han, från att redan vara en erkänd konstnär, utvecklats till nya nivåer.

– Boken kommer att vara en stor överraskning . Det är ett otroligt arbete med utgångspunkt i vår bekantskap och en tråd genom hela min fars karriär.

Ett härlig sammanträffande, tillägger Anh, var att huset där vi nu bor tidigare tillhörde en av de största konsthistorikerna i Sverige.

– Vi fick behålla hela biblioteket med flera tusen konstböcker och där tillbringade min far massor av tid till att läsa och hämta ny inspiration för sin kommande bok.

– Just nu är det Tet – vårt nyårsfirande och min far medverkar i en utställning Hanoi med sina nya konst.  Jag vill passa här att tacka familjen, vänner, alla konstälskare som alltid har jat ett varmt hjärta för min far både som person och som konstnär. Det är vi otroligt tacksamma och stolta över. Och sist men inte minst, vill jag tacka Artportable för ett fantastiskt arbete och engagemang – Stort tack till Artportable.

Välkomna att se mer i Công Quốc Hàs Portfolio på Artportable