Logo Artportable

Gouache – en täckande målarteknik

Gouache är en gammal och populär konstform som härstammar från Italien, som användes flitigt redan i antika Egypten och 1400-talets Europa. “Guazzo”, som det kallas på italienska, var ursprungligen en målarteknik då oljefärg användes över en bas av tempera. Gouache är en typ av vattenbaserad färg – vilket kanske förklarar varför termen i sig betyder något i stil med “pöl” eller “bevattning”. 

 

Det som kännetecknar just gouachefärger är deras stora täckförmåga och täta pigment, vilket skiljer sig från akvarellens transparens. Med andra ord är gouache en mer förlåtande typ av vattenfärg, som tillåter konstnären att bearbeta och korrigera sitt verk. Detta eftersom man kan måla ljusa nyanser över mörka, samt måla över underliggande färger. När färgerna torkat, vilket går mycket snabbt, kännetecknas de av en matt och sammetslen yta. 

 

Precis som hos akvareller, består dock bindemedlet i färgen vanligtvis av gummi arabicum. Gouache är ett medium som gör sig bra tillsammans med andra medium, och som därför ofta används i blandteknik, exempelvis i kombination med akvareller, pasteller eller teckningar av grafit. Genom åren har många stora och världskända konstnärer använt gouache som medium. Kanske känner du igen namn som Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dalí, Marc Chagall, Vincent Van Gogh och Anders Zorn? 

Låt väggarna tala med originalkonst i gouache

Fantiserar du om en stor och fantastisk tavla att hänga i ditt vardagsrum? Eller kanske flera små konstverk att samla i en fin konstellation över sängen eller i hallen? Kanske drömmer du om att låta väggarna tala med unik konst, som bara finns i just ditt hem? Originalkonst kan kännas svårtillgänglig för många – synonymt med att vara reserverad endast för en liten grupp av människor. Men så behöver det inte vara. 

 

Våra originalkonstverk i gouache finns tillgängliga för alla som älskar konst, färg och form. Till dig som bor i den lilla hyreslägenheten, vindsvåningen, villan eller den stora herrgården. Låt ett ensamt, stort konstverk i gouache agera blickfång, hitta ett fint stilleben till ditt kök – eller skapa en unik samling av gouachetavlor från en viss konstnär. Valet är ditt!