Logo Artportable

Street Art – från gatan till vardagsrummet

Från gatan direkt in i ditt vardagsrum, kommer gatukonsten. Den uppseendeväckande konstformen som rör sig i ett gränsland mellan samhällsprotester och ren konst, genom att väcka politiska frågor, göra konst tillgänglig för alla och utmana vårt sätt att tänka. Men det finns egentligen ingen tydlig definition av vad gatukonst är för något, utan det får snarare ses som ett begrepp under vilket många olika typer av konstnärliga uttryck tar plats i det offentliga rummet. Det är nämligen ute på de offentliga gatorna, som namnet antyder, vi från början hittar dessa konstverk av olika slag.

Inom denna konstform – vare sig du möter den ute i städerna, konstgallerierna eller i form av tavlor i Street Art – är det vanligt att använda sig av schabloner, klistermärken och affischer. Men gatukonstnärer kan också arbeta i många olika medium och tekniker där de skapar allt från enorma väggmålningar, till skulpturer och installationer. 

 

Något som är ganska unikt för gatukonst, är mystiken som ofta ligger kring skaparen. Man menar att det ger en renare, ärligare konstform när konstnären inte ger sig helt till känna. Ett exempel är gatukonstnären Banksy, som under senare år blivit närmast legendarisk och vars utauktionerade verk har sålt för flera miljoner kronor. 

Vad är skillnaden mellan gatukonst och graffiti?

Även om definitionen av gatukonst inte är helt tydlig och konstformen ofta tycks överlappa med graffitikonsten, så finns där skillnader. Där gatukonst är en mer socialt accepterad och publik konst som är menad att inkludera sin omgivning, är graffitin traditionellt en snävare subkultur som riktar sig mot sina anhängare. 

Våga sticka ut – inred med tavlor i Street Art

 

Gillar du häftig originalkonst som sticker ut ur mängden? Då är en tavla i Street Art något för dig! Med gatukonst i ditt hem, kan du ge ett helt nytt liv till dina väggar och rum. Förstärk din personlighet i inredningen med hjälp av Street Art – och få originalkonst som på köpet bjuder in till intressanta samtal vid middagsbjudningen eller festen.