Foto av Lars Epstein

Hur gör konstnärer för att få ställa ut sin konst? Galleristen Rebecka Pershagen på Pershagen Gallery berättar om vem som får ställa ut och vem som är välkommen in på ett av Stockholms fria gallerier.

 

Pershagen Gallery är ett ungt galleri (öppnat 2018) på Kungsholmen i Stockholm som drivs av artisten och kulturentreprenören Rebecka Pershagen och fotografen Robert Mosbach. I galleriet ställer de ut ett brett spektrum av konstnärer från olika bakgrunder och discipliner. Den huvudsakliga inriktningen är modern konst, men inom det breda området har allt från skulptur och installation till fotografi och måleri ställts ut. Istället för att ha en väldigt nischad inriktning sticker Pershagen Gallery ut genom att ha anpassat affärsmodellen för att sänka trösklarna för mindre etablerade konstnärer. 

– Vi kommer in i gallerivärlden från en annan vinkel, där vi hoppas på att kunna hjälpa konstnärer som inte är superetablerade att kunna ta det första steget, berättar Rebecka Pershagen.

 

Hur går urvalsprocessen till?

Det är självklart viktigt att Pershagen och Mosbach fattar tycke för konsten och gillar det som ska ställas ut, men när en konstnär hör av sig över mail så är det ändå framförallt helhetsintrycket som bedöms. Hur konstnären uttrycker sig och hur portfolion den bifogar eller länkar till ser ut är viktiga nycklar. Ofta märks också redan i det första mailet hur bra koll konstnären har på just Pershagen Gallery. De som väljs bort först är de som uppenbart inte gjort sin research eller förstått vad galleriet kommer med för villkor och förutsättningar. 

Ännu viktigare är dock personliga egenskaper. 

– Det behöver finnas någon slags synergi. Att konstnären är glad att vara där och är intresserad av samarbetet är väldigt viktigt för att det ska fungera bra.

Konstnären behöver ha egna idéer och en vilja att satsa på just den här utställningen. Extra bra är det om konstnären själv har idéer på hur den ska dra folk till galleriet. Grundläggande koll på sin marknadsföring och lust att hitta på ytterligare evenemang utöver vernissage och finnisage är ett sätt att imponera.

 

Hur stor roll spelar utbildning och CV?

– Utbildning spelar noll roll. Vårt mål är att kunna vara så öppna och tillgängliga för så många som möjligt. Att ha gått vissa utbildningar som “legitimerar” en person som konstnär är ointressant för oss. Konst ska inte vara något som man bedömer enbart på någons CV eller utbildning. Vad man producerar, vad man vill med det och vart man är påväg spelar mycket större roll.

Sedan skadar det förstås inte att konstnären har en befintlig närvaro på sociala medier som kan komma att generera besökare till galleriet. Den som inte har några bilder av sin konst i sociala medier eller en digital portfolio kan få svårt att vinna galleriets förtroende. I grund och botten handlar det om att ha ett intresse för att visa upp sitt konstnärskap. Det och ett eget driv att både genomföra och marknadsföra utställningen, självklart i samarbete med Pershagen Gallery. Det är inte heller bara konstnärerna som Rebecka Pershagen vill sänka trösklarna för.

– Det ska inte vara svårt att uppleva konst. Jag som är uppvuxen i en konstvetarfamilj och har pluggat konst har haft vissa förutsättningar, men det ska inte behövas. Jag vill gå emot vissa normer som råder i konstvärlden genom att sänka trösklarna för både vad som krävs för att få ställa ut, och för att få komma in och uppleva konsten.

 

Felicia Bichard och JP Bichard i sin utställning "When two worlds collide"

Vem får titta på konst?

Det är inte bara konstnärer som upplever höga trösklar för att ta sig in i konstvärlden. Även besökare känner sig ofta ovälkomna på de mer traditionella gallerierna. Rebecka Pershagen hoppas på att tillgängliggöra konstupplevelsen även för de som är rädda att ställa dumma frågor. 

– Det finns inga dumma frågor! Vår bästa besökare är en femårig kille snubbe. Han gick förbi utanför med sin pappa några gånger, sedan började han knacka på fönstret och ropa hej. Till sist kom de in, och nu gör de det hela tiden. Hans frågor är de bästa: Vad är det där? Vad föreställer det där? För då kan man svara: Vad tycker du att det föreställer? Den typen av dialog önskar jag att jag kunde ha med alla besökare. Konstvärlden ställer upp vissa typer av trösklar där man inte får ställa vissa typer av frågor. Det vill jag komma bort ifrån.

 

Vem hoppas ni ska söka sig till er?

– Jag vill hålla alla dörrar öppna, vi är supernyfikna på alla som har ett intresse av att ställa ut. 

Pershagen kan förstås inte garantera att alla som söker får ställa ut, men hoppas att alla sorters konstnärer känner sig välkomna att höra av sig. 

– Genom vår verksamhet hittills har vi visat att vi har just den bredd vi vill ha.

Just nu ställs konstnären Daniel Johansson ut i galleriet, 11 – 29 november 2020. Johansson är en minimalistisk målare med kraftfulla motiv och vackra historier bakom verken. 

– Det är första gången vi ställer ut minimalistiskt måleri specifikt, det känns fantastiskt roligt! 

Mer om utställningen och galleriets öppettider hittar du här!

(På grund av Covid-19 är antalet besökare i galleriet satt till max 3 personer samtidigt, och gallerister/konstnärer bär munskydd, vilket de även uppmanar alla besökarna att göra.)

 

Det finns många sorters gallerier och gallerister, med olika prioriteringar och arbetssätt. Är du nyfiken på att lära dig mer? Här kan du läsa om traditionella gallerister och hur de jobbar.