För sex år sedan ställdes Sofia Skoogs liv på sin spets. I ovetskapen kring hur mycket tid som fanns kvar drevs hon till att omvärdera sitt liv och fann sin passion i målningen. Nu ställer hon för allra första gången ut sina alster och håller betraktaren i handen på vägen mot självuppfyllelse, hopp och fjärilar i magen.

Artportables showroom har klätts upp i livsglädjen och möjligheternas färger. Konstnären Sofia Skoogs oljemålningar sticker ut med sin sprakande livfullhet och motiv fyllda med både ett hopp och ett lugn. Med inspiration från bland annat Åsa Eriksson, Monet och van Gogh låter hon betraktaren skapa sig en egen upplevelse och tolkning av verken. Förutom impressionistiska naturlandskap finner vi även detaljrika hästmotiv – ett djur som länge har haft en stor plats i Sofias liv.

– Jag tänker på alla gånger man har stått och strukit en häst på huvudet, hur man känt varenda ben och hur ögat formar sig. Jag känner mig hemma i anatomin på något sätt. Hästar är ett så kraftfull djur och det är en speciell känsla när man lyckas bli ett med hästen. Den euforin och glädjen som jag upplever vill jag ta med mig i målandet.

Soul mirror, Soulmate & Free Spirit

För att verkligen fånga hästens själ tar Sofia fram penseln för finstämda detaljer, men för alla andra oljemålningar är det kniven som gäller. Under sin allra första utställning har Sofia även valt att förlänga sina verk genom inspirationstexter där varje målning får ett större sammanhang. Grundtanken är att sprida motivation och inspiration till personlig utveckling, mod och lycka. Att våga ta tillvara på och visa upp sina talanger.

– Jag har ofta en tanke på vad det är jag vill gestalta när jag börjar måla, och jag älskar att inspirera människor till att må bra och bli sitt bästa jag. I texterna spinner jag vidare på sinnesstämningar i målningarna och hur vi som människor kan finna dem och inspireras till att se möjligheter istället för hinder till exempel.

Waterlilys & Pond

Sofias otroliga vilja att inspirera och uppmuntra andra till kreativitet grundar sig i en kamp om sitt eget liv. Mitt i en framgångsrik karriär inom marknadsföring och försäljning fick hon besked om en aggressiv bröstcancer. Den ovissa perioden som följde, där hon inte ens visste om hon skulle överleva, fick henne att omvärdera sina prioriteringar i livet och fundera kring vilka drömmar hon inte tagit tag i.

– Jag hade inte stannat upp och reflekterat på väldigt länge, så det var som att någon ryckte mattan under fötterna på en. Under mina behandlingar började jag måla och det blev till ett slags ljus i tunneln. Efter det gick jag utbildningar i oljemålning och insåg att jag älskade det, att det är som ett meditativt tillstånd där man försvinner in i en annan värld.

My Happy Place

Sofias resa har tagit henne in på en väg där kreativiteten får ha en större plats i vardagen. Med en filosofi om att det aldrig är för sent att blomma ut undersöker hon möjligheterna som livet har att erbjuda, som konstnär men även som författare. Men helomvändningen stänger såklart inga dörrar utan Sofia är alltid öppen för nya utmaningar i karriären inom marknadsföring.

– Tiden är så sårbar, och det är så många som drömmer om saker och vill något mer. Jag skulle vilja att fler vågade ta chansen att ge utrymme för det som ger en eufori i vardagen.

Upptäck fler av Sofia Skoogs livsbejakande verk i hennes portfolio.