fbpx

Mariette Edling

Konstnär


Om mig

Jag är född 1957 i Västerås. Genom studier och arbete har jag bott på olika platser i Sverige. Längst tid har jag bott i Lund. Sedan några år har maken och jag testat på att bo i Hälsingland och alternerar mellan orterna Södra Sjöbo och Los.

Innan pandemin var jag ofta hos sonen och hans familj i Amsterdam som med tiden har känts väldigt välbekant och hemma. Kännetecknade för mig att jag alltid längtar dit jag inte är även om jag kan känna mig hemma på flera ställen. Jag tror att vi har ett inre landskap och det är det som gör att vi känner oss hemma. Där med inte sagt att det måste se ut på ett visst sätt men det finns något som slår an.

Jag är utbildad socionom och sjuksköterska och har arbetat inom olika områden till största del med svårt sjuka barn och vuxna. Målandet har följt mig genom livet liksom skrivandet. Sedan några år har målandet tagit över.

Plats:

Södra Sjöbo, Los och i Lund periodvis.

Besök i ateljé:

Ja. Boka en tid med mig så jag är på plats

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Facebook
Instagram

Utbildning:

Autodidakt

l

Teknik:

Jag arbetar i akryl i alla dess former, akrylbläck, akrylpennor. Målar på papper avsett för akrylfärg, dukar i olika storlek. Under pandemin har det dock blivit mest papper i olika storlekar. Mina målningar tar ofta lång tid på sig att göra då det mognar fram undan för undan vad som ska hända. Låter det krystat om jag säger att det är som om jag är i dialog med det jag målar. Jag gör mobiler med målade figurer i papp.

Inspirationskällor:

Jag inspireras av saker i min omgivning, spännande former eller en speciell form. Jag inspireras av folkkonst, kurbits, naivistiska bilder, street art, tatueringar, art deco. Ända sedan tonåren har utställningar och museum varit min oas och återhämtning. Som tonåring var det det lilla rosa konstmuseet i Västerås som ofta var min tillflykt på lunchrasten och det som drog var en tavla av Elsa Celsing. Och med stigande ålder öppnade världen sig och jag kunde besöka städer på egen hand och njuta av konstens olika uttryck. Impressionisterna och i synnerhet min favorit pointilisten Seurat. Jag är särskilt förtjust i Miró. Jag har besökt Louisiana så ofta jag haft möjlighet. Den miljön både ute och inne är en sann njutning.

    Contact the artist

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?