Erik Nordlander och Johan Höök. Foto: Sten Nygren

Under Mars månad slår Bättre Konst rekord i användarinteraktioner. Förutom att publiken har nästan fyrdubblats till strax under en halv miljon, kan mer än hundratrettio tusen av dessa inte hindra sig från att kommentera eller slänga sig över like-knapparna.

På mindre än femton månader har Bättre Konst lyckats forma Sveriges i särklass mest engagerade konstpublik, och inlett samarbeten med över fyrahundra konstnärer Norden över.

Uppenbarligen röner blandningen av vasst redaktionellt innehåll, idogt arbete på sociala medier, och stenkoll på konst-Sveriges puls, framgångar.

Statistiken från mars visar att Bättre Konst har cirka 131 000 inläggsinteraktioner, upp från tidigare 39 900, med inlägg som når 411 900 användare, upp från tidigare 117 400.

Vad är då hemligheten?

Jag frågar grundarna Johan och Erik vad de tror de gör rätt.

– Vi ser att det finns ett glapp i medielandskapet för begåvade oupptäckta konstnärer att ta. Vi drivs av att ge konstnärer landet över chansen att få hitta och nå sina publiker. Att se människor våga ta steget ut och bejaka sitt konstnärskap på allvar.

– Våra följare på Facebook inspirerar oss, de är passionerade och roliga.

– Det vi ser är att våra samarbeten inte bara ger konstnärerna självförtroende, utan att vi även blir partners de kan bolla idéer och diskutera sina karriärer med. Våra konstnärer ser verkligen Bättre Konst som en viktig samarbetspartner.

Konstnärerna själva snålar inte med lovorden.

“Bättre Konst har visat upp mig och min konst på bästa sätt – både genom film och artiklar,” och “Inte bara en bra artikel också en bra marknadsföring för mig som konstnär,” berättar Johan Thunberg och Margaretha P Elfstrand, två av många nöjda samarbetande konstnärer.

Bättre Konst vinner slaget om användarna

”Finns det inte större mer etablerade konstsidor på internet då?” undrar jag.

– De finns de med högre antal följare, förvisso, men de är spöknummer! Det finns inget engagemang bakom de siffrorna.

– Javisst. Kollar man på hur användarna engagerar med innehållet så finns det rent procentuellt ingen idag som kommer i närheten det vi gör på konstscenen.

Vad kommer härnäst för Bättre Konst?

Hur framtiden kommer se ut är grundarna hemlighetsfulla om.

– Utan att avslöja för mycket så kan vi säga att vi har en del saker vi kommer rulla ut under våren. Mer än så får du inte ur oss just nu.

Jag får nöja mig med att förutom ytterligare samarbeten med konstnärer i hela Norden, så kommer även bevakningen av den samtida Skandinaviska konstscenen öka. Jag väntar spänt på vad som komma skall.