fbpx

Wolf-Dieter Köpfer

Konstnär


Om mig

Jag föddes i Baden-Baden och från början var det tänkt att jag skulle bli präst. Själv önskade jag ett helt annat liv…

Jag ville börja med konst, men familjen sa åt mig att skaffa ett riktigt jobb. Jag började då som handsättare och lärling, gjorde min utbildning, arbetade tre år inom yrket och fick mitt gesällbrev.

1968 begav mig till konstakademien i Köln, gjorde inträdesprovet och kom in. Mina huvudämnen blev illustration och fri grafik. Efter 4 års studier (1972) tog jag examen och kunde då titulera mig akademisk konstnär…

Vilket per automatik inte innebär att allt går av sig självt. Jag lyckades dock hitta ett riktigt bra och roligt arbete som restauratör under tre års tid.

Nästa etapp i livet ägde rum 1975 då jag flyttade, med min finska kärlek (som jag hade träffade i Tyskland 1969) till Helsingfors. Något som innebar att jag kunde lägga mer tid på min egen konst och samtidigt arbeta halvtid som tysklärare på en skola.

1985 träffade jag min svenska kärlek i Finland och efterföljande år flyttade vi till Sverige. Under denna period började jag även illustrera barnböcker skrivna på kurdiska och jag har även illustrerat en bok för nyanlända som lär sig svenska. Dessutom har jag illustrerat flertalet noveller, skrivna av kända svenska författare.

Jag arbetade som tysklärare även i Stockholm och några år som vårdare på Nacka Sjukhus slutna psykiatriska avdelning.

I början av 2010-talet höll jag, i egen ateljé, även i Torsbygårdens kreativa arbete (på Värmdö) för många av patienterna. Ett arbete jag trivdes med och som jag höll igång fram till 2013. Ett utvecklande arbete, såväl för patienterna som för mig själv.

Och sedan dess har jag målat mer eller mindre som en besatt. Jag är väldigt disciplinerad i mitt målande, har utvecklat mina färger & mitt ljus med tiden och älskar att måla lager på lager. När jag fyller 80 år så tänker jag mig att det abstrakta ska utvecklas ytterligare och på sikt få minst lika mycket utrymme som mina figurativa målningar.

Plats:

Stockholm

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Hemsida
Facebook

Utbildning:

Fachhochschule för konst och design i Köln (1968-1972). Där undervisades jag av Professor M.Kohlscheen-Richter och Umberg-Vary.

l

Teknik:

Akvarell, grafik och mixed media.

l

Inspirationskällor:

Jag inspireras av dofter, ljus och intryck från mina resor, då jag också tagit många foton. Galicien och Andalusien (mycket Frankrike och Italien blir det) är två favoriter. Även klassisk musik är viktig för mig, just nu mycket av Gustav Mahler.

l

Aktuellt:

Inom kort beger jag mig på en rekognoseringsresa till München, Venedig och sen Trieste. Tanken är att jag i framtiden ska ställa ut på gallerier i dessa städer.

Kontakta Wolf-Dieter Köpfer

9 + 10 =

Newcomers