Vicki Svedrell

Konstnär


Om mig

I början av 2000-talet fick jag en hjärnblödning som orsakade skador på synen och som gör att jag ser dubbelt. Jag upplever det även som om jag har en grå ananas-skiva i ena ögat, vilket gör det svårt att fokusera blicken.
Tack vare min goda vän Kerstin Mattsson, som stöttade mig efter hjärnblödningen, slapp jag ge upp mitt måleri på grund av synskadan. Hon kom med många uppslag och idéer, bland annat om att jag skulle försöka måla som jag ser världen nu, det vill säga dubbelt, och med ett slags glidande perspektiv, vilket ständigt förskjuts, emellanåt nästan genomskinligt ”till formen”, likt en tunn slöja som klär allt jag ser. Hennes stöd och vänskap har varit och är fortfarande helt ovärderliga för mig.

Jag är med i ”Öppna Sinnen”, som är ett nätverk för konst och kultur, genom denna organisation får jag möjlighet att ställa ut på olika ställen under året. Jag är också med i ”Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening”. Man måste ansöka med sina bilder för att bli antagen till denna.

Förutom konsten så är jag även aktiv inom kommunalpolitiken i Ystad. Jag brinner lite extra för tillgänglighetsfrågor – det är viktigt för mig att såväl samhällets funktioner som konsten är tillgänglig för alla.

Min förhoppning är att jag ska kunna vara en inspiratör för andra människor. Jag vågade förverkliga min konstnärsdröm och hoppas nu att andra människor i liknande situation ska våga ta tag i sina drömmar, oavsett om de vill måla, skulptera eller göra något helt annat.

Plats:

Bor i ett gammalt hus i Ystad, väldigt centralt, i närheten av Ystad Sandskog. Jag har även ett sommarställe, i Brösarps backar, som ligger i en oerhört vacker natur.

Besök i ateljé:

Ja, ta kontakt först så bestämmer vi tid, dag och plats.

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Öppnasinnen
Facebook

Utbildning:

Kurser hos flera olika konstnärer, bland annat Lolo Tillberg och Johan Rahmberg.

l

Teknik:

Akvarell och ibland oljepastell. Håller även på, till och från, med glasmålning. Har tidigare tecknat mycket men det har blivit svårare för mig nu pga att synen försämrats något ytterligare.

l

Inspirationskällor:

Matisse, Frida Kahlo, Vasilij Kandinskij och inte minst Picasso. Jag känner mig så fri och blir inspirerad av deras konst. Jag kan få inspiration av att möta vissa människors ansikten och gestalter, det är känslan och formen som jag inspireras av.

l

Aktuellt:

Öppna Sinnens påskutställningar, 19-22 april, som jag kommer att delta i.
  • Öppna Sinnens stora samlingsutställning, Limhamn, Folkets Hus, Linnégatan 61, Limhamn, Malmö (112 st utställare)
  • Galleri Isie Tio, Flintan 41-68, (norr om Smygehamn) (7 st utställare)

Jag kommer även att delta i en utställning i Stockholm:

  • Temautställning om klimatet 28/4-2/5, Kulturfyren, Skeppsholmen, Stockholm (15 st utställare från SKKF; Synskadade Konstnärer och Konsthantverkares förening i samverkan med Ukrainska Alliansen i Sverige och studieförbundet Sensus), Arrangör KFA (Konstnärsalliansen)

Jag ställer även ut i Höllviken i september, vilket det kommer mer information om senare.

Kontakta Vicki Svedrell

9 + 12 =

Newcomers