fbpx

Monica Gallon

Konstnär


Om mig

Jag känner mig ofta som en författare utan det skrivna ordet. Mina ord är mina tyger och jag vill berätta en historia genom mina verk. Ibland vet jag inte hur berättelsen ska sluta men efter 30 år som yrkesverksam konstnär har jag insett att det är bara att följa med på resan. Jag arbetar aldrig utifrån ett fotografi utan motiven i mina bilder kommer inifrån.
Den gemensamma nämnaren är att det motiv-mässigt handlar om relationer, människor och materialmässigt om strukturer. Det handlar om att skildra ett flyktigt ögonblick, en känsla eller att fånga det stora i det till synes lilla. Jag strävar efter närheten och innerligheten i skapandet och det jag vill berätta; kliva ner i verkligheten och skildra ett ögonblick som i nästa stund är borta.

Motiven kommer till mig när jag står i ateljén, på en promenad vid vattnet eller när jag sitter och tittar på folk. Ja, jag får erkänna att jag ganska ofta sneglar på folk när något intressant fångar min blick.
Jag börjar med att färga bakgrundstyget, för att sedan låta motivet växa fram.

Jag arbetar med vintagetyger som jag fyndar i secondhand-butiker. På så vis får någons bortskänkta blus ett nytt liv i mina konstverk. Jag syr fast de tunna tygerna för hand med silkestråd, bit för bit kommer motivet till liv med hjälp av; skuggor och skiftningar. Fascinationen för tyger och det textila uttrycket har jag haft sedan jag var barn och förälskelsen håller fortfarande i sig. Jag upptäcker något nytt med tygets möjligheter hela tiden.

Plats:

Mariestad, Västra Götaland

Kontakt:

Kontakta

Utbildning:

  • Fil.Kand Göteborgs Universitet
  • Domen Konstkola, Göteborg – Måleri
  • Skövde Högskola – Grafik
  • Gerlesborgsskolan, Hamburgsund
    Ett flertal fristående kurser inom måleri och teckning.
l

Teknik:

Textil. Applikation
Material: Vintagetyger. Bomullsväv. Fiberduk. Batikfärger. Silkestråd.

Inspirationskällor:

Människor. Böcker. Musik. Teater. Naturen.
l

Aktuellt:

Sommaren 2019 gjorde TextileArtist.org med bas i England en stor intervju med mig som nu är publicerad. Det blev en riktig djupdykning och en resa genom mitt konstnärskap.

Contact the artist

Would you like to know more about a specific art work?

Are you asking as a company, organisation or privately?
Do you follow Artportable on social media?