fbpx

Inga-Lisa Östman

Konsthantverkare


Om mig

På 80 talet började jag gå kvällskurser i keramik. Jag arbetade då som produktdesigner och internationell klädinköpare. Det var naturligtvis ett kreativt arbete men resultatet låg minst ett halvår framåt i tiden. Jag sökte något som var här och nu och det blev keramik. Trots att jag inte tycker om att vara kladdig om händerna.

De första tio åren var drejning det stora intresset men det avtog, kravet att matcha ett dukat bord gjorde att jag inte kunde använda alla härliga glasyrfärger. Det passade inte mig. Då började jag tumma och kavla och bygga ihop större alster, gärna djur. Form och färg bestämmer, inga yttre krav att ta hänsyn till.

Tycker mycket om djurs och insekters olika former och uttryck. Det har blivit många fåglar genom åren och att sätta huvudbonader på mina stora fåglar kändes naturligt med min textila bakgrund. Sjöhästar och fiskar är fascinerande med sina färger och former. För några år sedan blev det insekter som är lite läskiga med sina ben, men med ben av pärlor känns det tryggt.

Pratar med mina djur under tiden som dom växer fram, tycker om när dom ser glada ut. Alla djur och insekter som jag gör är delvis naturtrogna men har ingen längtan att slaviskt avbilda naturen. Naturligtvis blir det fat, skålar, ljuslyktor osv. med olika dekorationer. Annars blir det tråkigt. När jag sätter mig med en lerklump i händerna finns det en idé om vad och hur det ska bli, men ibland inspirerar en form mig till något annat. Det är lika spännande varje gång.

Plats:

Ekerö

Besök i ateljé:

Ja. Boka en tid med mig så jag är på plats

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Instagram

Utbildning:

 • Produktdesigner, textil
 • Keramik kvällskurser
l

Teknik:

Keramik, stengods. Bygger alla mina alster genom att kavla och tumma. Skulpturer samt alla olika insekter och fiskar som hängs upp med mässingstråd på väggen.

Inspirationskällor:

Djur och natur.

l

Tidigare utställningar:

 • Mälaröarnas Konstring 2010-2020
 • Adelsö smedja 2019
 • Galleri Bellman, Stockholm 2018
 • Galleri Svea, Stockholm 2018
 • Hantverksstallet Jungfrusund 2017

  Contact the artist

  Would you like to know more about a specific art work?

  Are you asking as a company, organisation or privately?
  Do you follow Artportable on social media?