fbpx

Bjarne Madsen Härdig

Konstnär


Om mig

Jag föddes (1966) i Trollhättan. Att växa upp som tonåring och ung vuxen under åttiotalet var fantastiskt, då var allt möjligt, och alla var positiva och såg möjligheter. Jag lämnade Trollhättan 1988 för att studera vid universitetet i Lund. I Lund stannade jag kvar och efter en slingrande väg, är jag nu är aktiv som forskare och konstnär.

Mitt aktiva konstnärsintresse började med en kvällskurs 1991 som hölls av Thomas Fåhraeus. 1995 deltog jag i en akvarellkurs i Århus, Danmark (Birgitta Steen). 1997 gick jag på vuxenskolan i Malmö med en plan att försöka ta mig in på högre utbildning inom konst. Under denna tid upptäckte jag emellertid att mina två stora intressen, forskning och konst, befruktas av varandra och att jag mår bäst när båda ges plats i mitt liv.

Jag målar mestadels landskap från olika platser runt Lund och på Bjäre, men har också mer abstrakt uttryckta landskap i olika former. Jag arbetar numera nästan uteslutande i akvarell, som fascinerar mig med sin komplicerade enkelhet och som har många likheter med vetenskap, du blir aldrig fullärd. Det jag försöker åstadkomma i min målning är att skapa ett uttryck för stämning. I traditionella landskap använder jag ljuset och mörkret i vädret och landskapet för att uttrycka detta, det finns alltid ljus någonstans. I de mer abstrakta målningarna handlar det också om ljus men här är även former viktiga för att driva mitt uttryck.

Modernismen har varit en stor inspiration för mig, kanske eftersom detta också var en period där allt var möjligt. Jag försöker för det mesta låta akvarellerna leda och ritar nästan aldrig upp detaljerade skisser innan jag börjar. Akvarell har sitt eget liv som jag försöker följa, men det är också den stora utmaningen i akvarellmålning som jag nog aldrig kommer att lära mig fullt ut.

Bjarne Madsen Härdig är forskaren och konstnären som skildrar naturen på ett nytänkande sätt genom att blanda det traditionella och abstrakta.

Plats:

Lund

Besök i ateljé

Besök i ateljen kan arrangeras efter överenskommelse då jag har denna i min privatbostad

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Facebook
Instagram

Utbildning:

Medborgarskolans konstutbildning i Malmö (1997), Kortare akvarellkurser hos andra konstnärer (Birgitta Steen, Thomas Faureus, Håkan Lindskog), I övrigt i huvudsak självlärd.
l

Teknik:

Akvarellmåleri, ibland med inslag av kol och tusch
l

Inspirationskällor:

Thomas Fåhraeus, Barry Hilton, Thomas Girtin, Morten Gjul, Eudes Correia, Gösta Adrain Nilsson.
l

Aktuellt:

2018 kröntes med min andra sepratutställning (Galleri Gustavsson, Trollhättan), samt två grupputställningar i Tyskland (Hamburg och Homburg/Saarbrucken). Till detta tillkom ett antal samlingsutställningar. Vi får se vad 2019 har i sitt sköte.

    Contact the artist

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?