Logo Artportable

Så fångar Börje Ahlström städernas charm

2022-05-04

Med detaljskarpt måleri fångar Börje Ahlström städernas miljöer. På sin första utställning sålde han 14 verk. Han jobbar med klara färger och dras till det urbana.

– I städer slipas folks ojämnheter bort. Man får lära sig att dela på allt, utrymme, ytor och luft. 

Med klara färger fångar Börje Ahlström stadsmiljöer från städer runt om i världen, Stockholm och Paris är återkommande motiv. Han började måla någon gång på 70-talet men sedan tog livet en annan väg. 

– Jag slutade helt enkelt nån gång och sökte nya och andra uttrycksformer. Måleriet hamnade i träda. 

Brända tomten (40x30cm) - Börje Ahlström
Brända tomten (40x30cm) - Börje Ahlström

Börje har arbetat som lärare, programansvarig och utbildningsledare på Grafiskt Centrum i Botkyrka. Han har även jobbat med grafisk form till bilindustrin i Korea och USA och arbetat en period åt UNICEF i ”Food for oil-projekt” med att bygga upp grafiska grundutbildningar i de norra kurdiska provinserna i Irak. Det var för bara några år sedan som han tog upp måleriet igen.

– Jag är lite omsorgsfull, många kan stänka på och producera hej vilt men för mig tar det tid. Men jag skrapade ihop till en utställning på Galleri Animar i Gamla Stan och det gick över förväntan. Det var väldigt kul och hedrande. 

Han trivs i städer och det är där han finner sin inspiration. 

– Jag har alltid gillat staden som miljö, husen, färgerna, ljuset. En del åker och vandrar i bergen eller tittar på Kebnekaise, jag åker hellre till Paris, till staden och det urbana. När man varit på landet en helg säger man ”nu åker vi tillbaka till civilisationen”. Staden är inkluderande, i städer slipas folks ojämnheter bort. Man får lära sig att dela på allt, utrymme, ytor och luft. 

Tidigare bodde han i Midsommarkransen i Stockholm och det ligger honom fortfarande varmt om hjärtat. 

– Jag tycker om husen och förstaden som området var då. Under pandemin fick jag söka motiv hemifrån, då upptäckte jag plötsligt husen omkring mig på nytt och såg hur fina de var. 

 

Oktorbergatan Midsommarkransen (40x50cm) - Börje Ahlström

Enligt Börje har han målat i samma stil hela tiden. 

– Jag inspirerades tidigt och har målat likadant sedan dess. Den nya sakligheten, som myntades i början av 1920-talet för att beskriva målningar av de tyska konstnärerna Max Backmann, Otto Dix och Georg Grosz, var en reaktion på impressionismen. De fick sina följare inom arkitektur, litteratur, fotografi, film och musik. Författare som Hans Fallada och Erich Maria Remarque gjorde samma sak fast med pennan. På något sätt konfronterade de myterna med de verkliga förhållandena. De skildrade sin samtid, sakligt och noggrant med tydliga bilder och utan synpunkter, de bara skildrade det så tydligt de kunde. Den riktningen har jag alltid gillat och det kom sedan tidigt 70-tal att bli min uttrycksform. 

 

Kaféet i Livorna, Toscana (25x35cm) - Börje Ahlström

Vad tror du det är som folk fastnar för i dina målningar?

– En del vill ha igenkänning, att man bott där eller gått förbi. De som går först är de med mysiga caféer som hade kunnat vara målade på 1890-talet. Helst ska det inte finnas några bilar utan gärna stå en rostig cykel lutad mot en fasad. Jag har målat bakgator i Nice och Toscana och det gillar folk också. Det blir något universellt. En gubbe med en öl i Livorno skulle kunna vara från var som helst; det finns i Skärholmen, Årjäng och Göteborg med. Men jag tänker inte så utan jag målar det jag själv gillar. 

Hur har arbetet som grafiker påverkat ditt måleri?

– Jag har undervisat i många år för alla möjliga, till exempel en yrkeshögskola för skyltdesing och skyltar i arkitekturen. Då tänker man alltid på proportioner och det gyllene snittet. Jag vill ha en god komposition i en bild. Helst att det finns en liten story, precis som jag själv vill tänka när jag tittar på ett fotografi och kan fundera över personerna på bilderna. Jag vill gärna se något i bilden, en känsla eller en tolkning. Vad gäller färger håller jag på mycket med komplementärfärger och vilka färger som går ihop och vilka som inte fungerar. Jag tänker också mycket på rörelseriktning, det har jag med mig. 

 

Untitled - Börje Ahlström
Untitled - Börje Ahlström

 

Börje har haft två separatutställningar och varit med på en vårsalong på Galleri Animar i Gamla stan. Den första utställningen döpte han till ”Revisited” efter ett album av Bob Dylan. Nu har han temporärt stängt butiken för att ladda på med nytt inför sin utställning på Galleri Animar från den 7e oktober i år. 

– Det händer att man kör fast med en målning och många gånger har man nästan gråtit sig till sömns och tänkt ”varför gjorde jag så där?”. Då är det bättre att ställa undan den och titta på den igen senare och se om det finns ett embryo till att det ska bli bra. Det är lätt att bli kritisk. Dylan har blivit bitter på äldre dagar och sådan vill inte jag bli. Man kan tvivla men jag har inte kommit dit än. Jag är fortfarande full av lust och tycker att det är kul. 

Se fler av Börje Ahlströms verk här!

 

                                          Börje Ahlström

 

 

 

 

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable