Logo Artportable

Kristina Ekberg Renström: "Kvinnokroppen ska kunna vara naken utan att objektifieras"

2022-05-10

En fascination och en känsla för skönhet är vad som driver Kristina Ekberg Renström till att skapa sina uttrycksfulla målningar. Hon avbildar kvinnokroppen så som hon ser den och låter den gå från objekt till subjekt. Med det önskar hon att alla kvinnor ska få känna sig fina i sina egna kroppar utan påverkan utifrån.

Motiven i Kristinas levande målningar består nästan bara av ansikten och kvinnokroppar. Hon målar i olja och låter de färgrika verken växa fram organiskt. 

– Det är lätt att forma om kvinnokroppen i en målning och den blir vacker ändå, trots fel proportioner eller överdrifter. 

För henne är det viktigt att kvinnokroppen ska få synas utan att sexualiseras. Som kvinna ska man kunna äga sitt eget uttryck och vara sin egen person.

– Kvinnokroppen ska kunna vara naken utan att objektifieras. Vi är uppvuxna med att kvinnans kropp är till för någon annan än för sig själv. Jag vill att betraktaren ska se att nakenheten kan vara vackert och inte något objektifierande.

Christina Ekberg Renström
Kristina Ekberg Renström

Kristina började målade redan som liten. Det var ingen annan i familjen som målade utan det kom spontant inifrån och sedan dess har hon målat jämt. Nu målar hon helst i olja men ansiktena gör hon ofta i akryl. De senaste åren har hon målat mycket och närt drömmen hon hade som liten om att vara konstnär. 

– När jag ställer duken på staffliet kan jag ha en kroppshållning, färgkombination eller känsla i bottnen. Jag gör några streck och tittar efter vad jag kan hitta i det. 

Kristina är inte rädd för färger och gillar när ett konstverk syns. 

– Jag tycker om färg och tycker inte att man ska gömma sig. Färgerna gör att det blir uttrycksfullt. Ibland kan jag sitta och måla och försöka dämpa mig men så kommer ändå en färg någonstans. 

Christina Ekberg Renström
Kristina Ekberg Renström

För många kan det vara svårt att känna sig bekväma i sin kropp och Kristina uppmuntrar genom konsten alla till att trivas med sig själva. 

– Man ska kunna trivas med sin kropp. Vi matas så mycket med hur en kropp ska vara och se ut men är man i sin kropp och tycker att den är fin så blir man fin oavsett, den behöver inte vara perfekt. För mig är inte skönhet lika med perfektion utan skönhet och kvinnligghet är så mycket större än hur vi ser ut på utsidan, det är en helhet av känslor och kropp. Som tonåring tror man att man behöver vara på ett visst sätt och försöker vara på ett visst sätt, sedan föder man kanske barn och det är en fantastisk resa. Efter det åldras man och det förunderliga är att man trivs bättre med kroppen ju äldre man blir. Det är något vackert i det.

Att måla något annat har aldrig varit ett alternativ för Kristina. 

– Det finns inget annat motiv för mig. Det är resan man gör med sin kropp som fascinerar mig. Vi lever ju i våra kroppar och känslor hela tiden och för varje målning lär jag mig någonting. 

Christina Ekberg Renström
Kristina Ekberg Renström

Vad inspirerar dig?

– Vi har ett kreativt behov i oss. Det är jättesvårt att säga var inspirationen kommer ifrån. Den kommer nog inifrån min tankevärld där något ska ut i färg och form. Jag tittar också mycket på andras konst för det stimulerar till att vilja skapa och måla. 

Vänskap är ett återkommande tema i Kristinas målningar. 

– Det är så fint när vänskapen mellan människor funkar. Den lilla omfamningen när det behövs, tilliten till någon annan när det inte är så lätt, den ger överlevnad på något sätt. Närheten du kan känna när någon verkligen bryr sig, det är fint. 

Christina Ekberg Renström
Kristina Ekberg Renström

Har du haft några milstolpar som har påverkat ditt konstnärskap?

– Jag ställde länge ut runt omkring där jag bor, men för mig har målet varit att komma ut och komma längre, därför sökte jag till er på Artportable. Det var viktigt för mig att våga ge sig ut och se att det fanns en möjlighet till det och sedan har det rullat på. I konstvärlden finns det både mycket bra och mycket mindre bra men med tiden lär man sig vad man gillar och var man ska ställa ut. Det gäller att trivas med det man gör och att ta sig utanför sin comfort zone. Det går inte att sitta och vänta hemma utan man måste ta för sig och våga ta kontakt med folk, våga ge sig ut. 

Den 19-25 augusti ställer Kristina ut på Galleri Studio Animar i Stockholm. 

Se fler av Kristinas verk här!

 

                                              Konstnären Kristina Ekberg Renström

 

 

 

 

 

 

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable