Elisabet Bok Eriksson vill med sin konst nå direkthet. Det som finns inombords såväl som naturen är det viktiga nära Elisabet målar. ”Jag vill helst skingra alla tankar och på ett direkt sätt släppa ut det som finns inne” säger Elisabet om sin skapandeprocess.

 

Vad har du för bakgrund? Var kommer du ifrån och hur kom konst in i ditt liv?

– Jag har alltid haft ett intresse för att måla, ända sedan jag var liten. Men jag kom aldrig riktigt in på den banan. Jag valde att gå en konditoriutbildning för att få lite utlopp för min kreativitet.

– Det var först senare i livet när jag gick en medialutbildning som jag fann inspirationen till att börja måla mer på riktigt. Det var kursledaren som tyckte att jag hade något att ge kreativt, detta inspirerade mig att börja med konst.

 

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv om inspirerat dig?

– Den största inspirationen och influensen för mig är naturen. Jag ser figurer i naturen. Jag ser saker annorlunda sedan jag började måla – man börjar fundera på hur man kan avbilda det man ser, det är fascinerande.

– Naturen är inspirationen nummer ett men ibland kan jag bara se bilder och motiv i mitt huvud, det är en annan stark form av inspiration.

 

Du använder en rad olika tekniker i din konst. Hur har du hittat de tekniker du använder dig av och vad känner du dig mest bekväm med?

– Det jag gillar allra mest är att teckna – då tänker man inte så mycket, det bara blir!

– Olja är en utmaning för mig, även akvarell är rätt svårt men jag gillar att experimentera och utforska så jag fortsätter hela tiden att försöka mig på nya saker. Jag är nog en utforskande person, jag blir lätt uttråkad – på gott och ont!

 

 

Färgen blå tycks vara något återkommande i din konst, hur kommer det sig? Varför just blå?

– Det är en fin färg, men det är också en stor färg. Himlen är blå, universum är blått – på det sättet är blå en väldigt intressant färg. Men jag gillar alla färger!

 

Något avgörande för Elisabets konstnärskap är hennes strävan efter att finna sig själv och utforskandet av livets stora frågor. Hon har fördjupat sig i flera traditioner inom andligt sökande. Det är ett sätt för Elisabet att hitta kraft inom sig själv och konsten har blivit ett sätt att uttrycka detta.

 

Du anger det undermedvetna som en inspiration till ditt skapande, hur går den skapandeprocessen till?

– Det kanske låter konstigt för andra konstnärer men jag vill inte tänkte alls när jag målar. Jag vill helst skingra alla tankar och på ett direkt sätt släppa ut det som finns inne. När jag tänker för mycket har jag en tendens att begränsa mig själv.

 

 

 

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Det jag ville förmedla är en vilja att se djupare på det som finns runt omkring oss, att se på naturen och faktiskt se vad som finns bakom den. Vi är så materialistiska i den livsstil vi har – jag vill försöka komma ifrån det. Jag känner en tacksamhet inför det vi fått av naturen och man bör inte ta saker för givet. Det är ju svårt att leva i det helt och hållet men man kan göra vad man kan.

 

Vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Vi får se lite vad framtiden har att erbjuda. Jag kanske ställer ut i Alingsås till hösten men vi får se. Corona sätter ju käppar i hjulen för en hel del, men förr eller senare blir det ju bättre.

 

Just nu kan du se Elisabet Bok Erikssons konst ställas ut hos Artportables showroom på Åsögatan 176 i Stockholm.