När pandemin drog sitt tjocka febertäcke över landet i vintras var det många som sjönk ner till mörkare mentala platser – sjuka som friska. Men långdtidsjuka konstnären Danijela Kostics valde, som hon alltid gjort i livet, att vända den negativa prägeln till något positivt. Plötsligt tog hon tag i en syssla hon tidigare knappt vågat testa. Hon började måla. Idag, cirka 8 månader sen första penseldragen, är hennes portfolio pepprad av vackra verk som pekar i rak riktning mot positivism och välmående.

Året 2021 har, som för de flesta andra, varit mycket speciellt att leva i för konstnären Danijela Kostic. Hon har alltid älskat konst men samtidigt känt sig övertygad om att hon inte kan måla. Sen drabbades hon förra vintern av coronaviruset. Covid-19 åt sig in så mycket att hon blev tvungen att isolera sig från familjen på övervåningen i hemmet. Den oerhörda tristessen från tiden i den långa karantänen var inget annat än brutal. Av dom två månaderna hon satt i karantän bestod en hel månad av fruktansvärd feber som mestadels gjorde henne sängliggandes och inte minst isolerad från barnen. Trots att hon befann sig mitt i feberns fängelse valde hon ändå att försöka hitta det vackra med vardagen. Det beslutet fick henne att föra penseln till hand och börja måla sin allra första tavla. En tavla som sakta men säkert skulle komma att avspegla Jesus med sitt motiv.
– Varför det blev just Jesus den där gången har jag svårt att svara på. Det bara kom intuitivt till mig och sen började jag testa mig fram med motiven mer och mer. Efter Jesus blev det att jag målade en falk, och till slut var det som att insikten föll pladask ner från ovan. Att jag faktiskt kan det här med att måla. Det var en så fascinerande och befriande känsla att det är svårt att sätta ord på det.  Sen dess har jag inte släppt penseln. Så fort tiden finns vill jag inget hellre än att sitta och måla mina tankar och känslor.

Kärlekens höjder

Kärlekens höjder

Hur skulle du själv förklara din stil?
– Jag skulle säga att jag testat rätt mycket. Porträtt, abstrakt och svartvit. Det spelar ingen roll vilken målning jag har framför mig. Det finns ändå alltid någon sorts grundglädje i själva målarprocessen. Helst av allt vill jag att den lyckan sprids vidare bland betraktarna. I ett av mina senaste verk ser man t.ex. himmel och vatten i en harmonisk sammansmältning av varm röd, och kall blå. Det ger en känsla av att allting funkar och inte minst tror jag det är en inblick i hur mitt psyke fungerar.

Solklart

Solklart av Danijela Kostic

Se Danijela Kostics portfolio här! 

Hur lyckas du hålla dig så positiv genom vårt och torrt?
– Naturen håller jag nära om hjärtat och den får mig verkligen att vilja sätt godhet före allt annat. Det är något som hängt med mig hela livet. Min kära svärfar brukade ofta predika ledorden om att ingeting är omöjligt och det har jag verkligen velat följa genom livet. Det är mycket stress i dagens samhälle. Ibland behöver man stanna till, andas ut och bara känna efter att man verkligen mår bra.

Den vackra!!!

Den vackra!!!

När många konstnärer sitter i dagar och grunnar över vart på canvasduken de ska placera sitt första penseldag är det som att allting bara flyter på för Danijela Kostic. Skapandeprocessen är ingen börda i överhuvudtaget. Den smittsamma positivism tar henne över alla trösklar som behövs – från en skiss hela vägen till ett fulländat verk att hänga upp i hemmet.
– När jag målar är jag någon helt annanstans än hemma och jag tänker sällan på ett exakt motiv. Min hand bara går. Vill jag måla ett portätt eller något så gör jag bara det. Det gör att jag får fram mina vildaste fantasier för att sedan sätta det på duken. Wow-faktorn vissa verkar få som ser mina tavlor får mig att känna som att mitt största mål jag uppfyllt.

The Beautiful colours

Vad betyder konst för dig?
– Konst betyder glädje och det är inget mer än en total må bra-känsla för min del. Det är att man kan göra någonting av ingenting och verkligen se hur det växer och blir vackrare. Det är en sjukt fantastisk känsla.